Acceptatie en loslaten

Als mens leven wij in een wereld die veel veranderingen nodig heeft.

Er is minder harmonie dan ik zou willen.

Er is meer ongelijkheid dan ik zou willen.

En er is minder begrip dan ik zou willen.

Het liefst had ik een toverstokje en veranderde alles.

Door Emoena geloof ik dat Hashem, G’d alles precies zo regelt in de wereld dat het klopt met Zijn plan. Ik begrijp daar bijna niets van!

Toch zou mijn leven een stuk rustiger zijn als ik mij aan Hashem en de Emoena in Hem zou kunnen overgeven. Hashem zit aan het stuur! Ik rijd mee in de bus.

Iedere dag kunnen we Emoena (geloof) oefenen. Net zoals wij onze lichamelijke spieren oefenen, oefenen we onze Emoena spieren ook.

Emoena komt van het woord Imoen, dat betekent oefenen. Hoe ieder persoon oefent hangt van zijn persoonlijke smaak af, bijvoorbeeld:

  1. Bewustwording,
  2. Vragen aan Hashem voor steun,
  3. Een verlanglijstje wat wil je oefenen en leren.

Door steeds tijd te nemen, vragen te blijven stellen en je ogen open te houden voor je vooruitgang, kom je stap voor stap verder.

Het is een menselijk trekje steeds alles te willen verbeteren. Kritiek hoort bij verbeteren. We denken dat kritiek hebben helpt. Als je erover nadenkt, realiseer jij je dat je van kritiek geven (aan jezelf en anderen) niet blij wordt.

Het is een lange weg om die manier van leven te veranderen. Door te accepteren waar we nu zijn, wordt leven zonder kritiek haalbaar. Iedereen staat op dit moment op een bepaalde plek in zijn leven. Dat kan je jouw persoonlijke bushalte noemen.

Op deze bushalte, kunnen we weer in de Emoena bus stappen.