Simcha

Bij vreugde denken we vaak aan een feest. Een bruiloft of een speciale verjaardag. Dan ontmoet je leuke mensen, er is muziek en lekker eten.

Een week lang blij zijn, op Soekot, dat heeft wat uitleg nodig.

Is Simcha blij zijn, of is het wat anders? Behalve een feest, heeft iedereen wel plaatsen, situaties en mensen waarbij hij of zij blij is.

Er is nog een heel andere blijdschap. Veel peuters zijn ‘van nature’ blij. Dat is blijdschap van binnenuit, zonder reden. Dat hebben we allemaal in ons.

Velen van ons zijn dat gedurende hun leven ergens verloren. Voor langere of kortere tijd. Velen van ons zijn ernaar op zoek. Zijn we het kwijt? Of verduisteren de zorgen van ons leven onze blijdschap?

Eén ding is zeker: als we blije dingen denken, kan dat ons blij maken. Het is zeker behulpzaam, als we blij willen zijn, denk blije dingen. Vraag je je af of het waar is?

Neem de proef op de som: Eerst is het nodig, dat je weet wat je blij kan maken. Denk aan een plaats, muziek, een persoon of iets anders, wat je blij maakt. Wij kunnen aan één ding tegelijk denken. Terwijl we aan iets denken dat ons blij maakt, is er geen plaats voor iets anders in ons hoofd. Wat we vaak doen, daar worden we goed in. Maken we ons vaak zorgen, worden we daar goed in. Dat is een gewoonte. Je zorgen maken, gaat over de toekomst.

Veel van de dingen, waar we ons zorgen over maken, gebeuren nooit, jammer van onze gedachte. Als we een blije gedachte hebben, zelfs als het niet gaat gebeuren, heeft het ons wel blij gemaakt.

Het kan nog beter: we kunnen blij zijn met wat we nu hebben. Wat we hebben, daar zijn we aan gewend. Daar zijn we vaak niet eens blij mee.

Toen een half jaar geleden, de winkels voor een groot deel leeg waren, was dat nieuw voor ons. Toen merkten we, dat als we iets missen het ons meer stoort, dan de blijdschap die het ons brengt als we het wel hebben. Dat leert Soekot ons. We gaan ons stevige huis uit naar een ‘hut’. Zo merken we wat Hashem ons allemaal geeft. Juist door nu het comfort van ons huis te missen, waarderen we dat comfort zoveel te meer, wanneer we terug keren.

We kunnen aan het werk ( ik ook!):

  • Opletten wat we denken.
  • Zoek dingen die je blij maken.
  • Dankbaar zijn voor wat we wel hebben.

Zo zijn we klaar voor Simchat Torah, blij zijn met de Torah. Dankbaar zijn, wat we wèl hebben. Eigenlijk hebben we zoveel Goeds. Deze Soekot-gedachte kan onze batterij positief opladen voor de rest van het jaar.

Chag Sameach.