Grote Menora deel 2

Grote Menora deel 2

 

Gedurende alle jaren dat ik betrokken was bij het organiseren van de grote Menora in Amsterdam en Amstelveen, heb ik veel wonderen gezien. Toch vond ik de Dam een te groot project voor mij.

Toen onze zoon Menachem met zijn vrouw Pessy in Nederland kwamen wonen, heeft Menachem het idee van de Dam op zich genomen. Dat is een grote happening, waar ik met veel plezier naar toe ga.

In de loop van de jaren is dat echt uitgegroeid tot het Nationale aansteken van de Menora op de Dam. Veel mensen komen daar, veel mensen zijn ontroerd, dat wij daar onze godsdienstvrijheid mogen vieren. Al jaren komt de burgemeester daar naartoe.

Wij wonen al jaren in Amersfoort.

Toch ben ik met de Menora in Amsterdam begonnen.

30 jaar geleden toen we begonnen met de grote Menora, was het nieuw en moesten veel mensen wennen aan het idee om het Jodendom zo naar buiten uit te dragen.

Daar was toen in Amersfoort geen draagvlak voor.

De volmaaktheid van Chanoeka is op de laatste dag als alle acht lichtjes zijn aangestoken. Ruim 10 jaar geleden, belde ik onze voorzitter op de achtste dag Chanoeka. Meneer Hans Joosten z”l zei tegen mij, we hebben gehoord dat de grote Menora in Amsterdam zo leuk is, zouden we dat ook in Amersfoort kunnen organiseren? Ja natuurlijk!

Op veel plaatsen organiseert men de grote Menora binnen in een groot winkelcentrum of in de hal van het stadhuis. Of buiten op een groot plein.

In Amersfoort kozen we voor de gezelligheid van onze eigen sjoeltuin.

Een korte toespraak, het aansteken van de grote Menora, het zingen van Ma’oz Tsoer, een lied met de geschiedenis van het Joodse volk. Burgemeester Bolsius is vrijwel elk jaar aanwezig, net zo als zijn voorganger mevrouw Van Vliet dat deed.

Het is een traditie geworden dat ik grote pannen erwtensoep en kippensoep maak.

Dan komen de mensen langs de tafel om soep te halen.

Er is een vrolijke en gemoedelijke sfeer.

Veel Joodse Amersfoorters zijn trots op onze grote Menora. Veel Amersfoorters vinden het leuk, zo een Joods feest mee te maken.

Zolang we de Tempel in Jeroesjalajiem niet hebben, kan daar de Menora niet aangestoken worden. Bij Joodse gezinnen thuis en bij veel Joodse gemeentes is er wel een herinnering aan het wonder van Chanoeka en de menora uit de Tempel. De grote Menora is nu in Nederland een bekend fenomeen.

Nu is het al jaren zo bekend, dat mensen aan Chabad vragen, in welke plaatsen staat er een grote Menora?

Dit jaar is  de Grote Menora vooral in onze gedachte aanwezig.

Nog veel jaren Chanoeka in gezondheid.