Enneagram deel 2

Fijne eigenschappen

 

Het figuur van het Enneagram is een cirkel met 9 cijfers erop.

Iedereen kijkt op zíjn manier naar de wereld van uit zijn plaats op de cirkel.

Het Enneagram kan je helpen bewust te worden, welke eigenschappen jij zelf hebt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. In deze blog kan je lezen welke gaven ieder type heeft. Zo kan je zien welke kwaliteiten je al zonder moeite hebt en welke capaciteiten je van andere types kan ‘lenen’.

Omdat een beschrijving ook een beperking is, noemen we de Enneagram types met een nummer. In het begin is dat raar, als je het systeem gaat begrijpen, gaan die nummers een betekenis krijgen. Zodra je een persoon kent die dat nummer ‘heeft’, gaat het voor je leven.

Type 1, is precies en georganiseerd. Wil je het huis op orde brengen en wil je opruimen, dan kan je de eigenschappen van de Eén gebruiken.

Type 2, is meelevend en houdt van geven. Wil je mensen helpen en met ze contact maken, dan kan je de eigenschappen van de Twee gebruiken.

Type 3, is ambitieus en houdt van mooie dingen. Wil je doelen bereiken en je elegant kleden, dan kan je de eigenschappen van de Drie gebruiken.

Type 4, is spiritueel en artistiek. Wil je in contact komen met je ziel en je kunstzinnig uiten, dan kan je de eigenschappen van de Vier gebruiken.

Type 5, kan heel goed nadenken en studeren. Wil je informatie verzamelen en meer je hoofd gebruiken, dan kan je de eigenschappen van de Vijf gebruiken.

Type 6, houdt van veiligheid en groepen organiseren. Wil je je huis beveiligen of een avond organiseren, dan kan je de eigenschappen van de Zes gebruiken.

Type 7, houdt van vrolijkheid en het ‘goede leven’. Wil je genieten en blij zijn, dan kan je de eigenschappen van de Zeven gebruiken.

Type 8, heeft moed en houdt van leiding geven. Ben je op zoek naar kracht en leiderschap, dan kan je de eigenschappen van de Acht gebruiken.

Type 9, heeft vertrouwen in Hashem en is goed gelovig. Wil je meer zekerheid en rust in je leven, dan kan je de eigenschappen van de Negen gebruiken.

Het gebeurt ook, dat door meer kennis van wat iemand van nature wel en niet kan, zij gaat accepteren, dat waar ze al heel lang moeite voor deed, niet voor haar is weg gelegd, dat geeft rust en ruimte.

In Antwerpen had ik na de Enneagram les heel leuk contact met Rina. Zij vertelde mij, dat ze niet van reizen houdt. Toch wil ze het vaker reizen gaan maken, om het te leren. Dat is nu echt iets, wat je niet hoeft te doen, als je het niet leuk vindt. Het was een opluchting voor haar, te horen, dat het geen tekortkoming van haar was om niet te willen reizen.

In de cursussen die ik over het Enneagram heb gegeven, was het mooi te zien, hoe vaak deelnemers blij werden, omdat ze personen in hun leven ‘opeens’ begrepen. Een heel leuk voorbeeld is van een man die zich vaak ergerde aan een collega, vooral omdat hij de indruk had, dat die collega ontevreden was over hem. Door de kennis van het Enneagram begreep hij opeens, dat zijn collega heel precies was, type 1, en hijzelf daar weinig van had. Nu hij dat zag, kon hij die collega om hulp vragen. Hun relatie verbeterde direct.

Een vrouw, Lea, die van nature niet veel lacht, vertelde over Chaim, die in een Koshere winkel werkte. Een vrolijke en aardige jonge man, met een vriendelijke glimlach voor iedereen, een type 7. Toen zij iets vertelde over Chaim, was zijn glimlach zo ver reikend, dat Lea er een glimlach van kreeg.

Dat is zo leuk van het Enneagram, dat we er heel blij van kunnen worden en ons (meer) plezier in het leven kan geven.

Onderaan deze website, kan je je opgeven voor een cursus, die binnenkort begint.