spirituele stappenteller

Veel mensen hebben op hun telefoon een app die stappen telt. Anderen hebben een horloge met een stappenteller. In de Joodse traditie wordt uitgelegd, dat alles wat we in de materiële wereld hebben we ook in de spirituele wereld hebben.

Wat zou een spirituele stappenteller dan zijn, dat vraag ik me af. Als we lopend ergens naar toe gaan, brengt iedere stap ons dichter bij ons doel. Vóór je bij je doel bent kan je ook genieten van de mooie omgeving waar je loopt. Als je met anderen samen loopt, kan je gezelschap je wandeling ook aangenamer maken.                                                                                                                                                                              Zo is het ook in het spirituele leven, om ergens te komen in je leven, moet je spirituele stappen zetten. Hoe doe je dat? De visie van het Jodendom, maakt het spirituele leven heel ‘bereikbaar’. Onze dagelijkse bezigheden kunnen we verheffen door Hashem (G’d) erbij te betrekken. Als ik een onaangename ervaring heb en me realiseer dat dit van Hashem komt en ik me er niet druk over hoef te maken, heb ik al een spirituele stap gezet. Gisteren had ik drie keer achter elkaar een oranje/rood verkeerslicht. Een tijd geleden klaagde ik dat het me zo stoorde al die oranje stoplichten.  mijn gesprekspartner zei, dan geeft Hashem je de gelegenheid even uit te rusten. Ja als je zo kijkt wordt alles leuk! Dat zei een leerling in een les tegen mij. Of dat een verwijt of een compliment was weet ik niet meer. Ik gaf haar een vriendelijk glimlach. Nu ik bij een oranje verkeerslicht kom, stoort mij dat niet meer. Een simpele spirituele stap.

Voor de grote problemen voelen we vaak wel de moed en de kracht die we nodig hebben. Juist met deze kleine dingen kunnen we grote winst boeken in ons dagelijkse leven. Dan is niet alleen het doel waar we naar op weg zijn mooi, zo kunnen we ook genieten van de weg er naar toe. Succes op je spirituele weg.