Het nieuwe normaal

Toen het in maart 2020 corona in Nederland begon, dacht niemand dat het in de lente van 2021 nog steeds ons dagelijks leven zo zou overheersen. Welke mening je hebt over corona, hoe dan ook, komen we het steeds tegen. Testen, prikken, mondkapjes, cijfers en meningsverschillen enz.

Voor veel mensen was het een klein griepje, anderen hebben het flink te pakken en erger. Mensen zijn erg geschrokken, wanneer ze horen dat ik met corona een week in het ziekenhuis ben geweest. Zelfs als ze horen dat het nu baroech Hashem goed met me gaat. Eigenlijk kunnen veel mensen niet geloven, dat  het mogelijk is, dat ik opgewekt ben en zeg dat het goed gaat Baroech Hashem, G’d zij dank. Het is duidelijk dat er heel veel variaties zijn, welke symptomen mensen hebben en hoe snel en op welke manier ze beter worden.

Veel mensen willen terug naar “normaal”. Dat is wel hoe we het leven gewend waren. Is “hoe het was” het zelfde als “hoe ik het wil”? Vaak hebben we niet de rust om er achter te komen wat ik echt wil. We gaan maar door. Ons hoofd is ook gewend alsmaar zorgen te blijven maken en of we het wel “goed doen”. Onze gedachten gaan door, dat gaat “vanzelf”, wàt we denken kunnen we leren beïnvloeden. Bijvoorbeeld: veel mensen denken dat fantasie voor kleuters is. Ik gebruik mijn fantasie om, voor ik ga slapen in Jerushalaim te wandelen. Nu ik daar niet ècht kan lopen, ben ik in ieder geval in gedachte even daar.  Hoe vaak pakken we nog pen en papier om voor onszelf iets op te schrijven of iemand een kaart te sturen? Dat is ook een verandering in ons drukke denken.                                                                           Willen we terug naar het drukke leven met rennen van hot naar her, met veel stress: hoe houden we het vol, of hoe krijg ik het voor elkaar? Of willen we een nieuw normaal?

De Schepper van de wereld heeft ons de Tora (de eerst vijf boeken van de bijbel) gegeven. de Tora is Zijn gebruisaanwijzing aan ons. Twee ideeën daaruit:

Shabbat geeft ons de gelegenheid om het doordeweekse ritme te doorbreken, zonder computer en telefoon. Met elkaar, uitgebreid aan tafel zitten en elkaar in rust te ontmoeten. Dat lukt vaak niet op de andere zes dagen van de week, wanneer we veel andere dingen aan ons hoofd hebben. Shabbat zelf brengt rust met zich mee. Soms zijn we ook op shabbat vergeten hoe we opgewekt kunnen zijn en aardig tegen elkaar. Dan is het zeker tijd om jezelf aan te kijken en je af te vragen, hoe ga ik dat veranderen?

Emoena is het geloof in Hashem, G’d, dat verder gaat dan alleen geloof. Door echt te geloven dat Hashem de wereld leidt en we zoveel op Hem kunnen vertrouwen, dat wij ons geen zorgen meer hoeven te maken, krijgen we ook een prettiger leven met minder stress.

Deze manier kan een stap zijn richting een nieuw normaal met meer aandacht en rust voor onszelf en onze naasten in een prettiger leven.