Denken, voelen en Emoena 2

Denken, voelen en Emoena 2

 

In het dagelijkse leven komen we vaak tegen, dat dingen gebeuren die ons irriteren.

Vaak denken we dan, dat de persoon die iets gedaan of gezegd heeft, dat op een onaangename manier heeft gedaan. Omdat ik al heel lang met dit onderwerp bezig ben, leer ik nu steeds beter te merken wat er écht gebeurt.

Ik geloof dat Hashem – G’d – de wereld heeft geschapen. Nu nog steeds houdt hij de wereld in stand. Alle grote en kleine dingen worden door Hashem bepaald. Welke rij we bij de kassa staan en welke mensen we ontmoeten. Hoeveel we verdienen en of het regent als wij buiten zijn.

Hóe ik daarop reageren is aan mij. Jij en ik hebben vrije keus, dus of ik erop vertrouw, dat Hashem mij iets geeft dat bij mij past, of dat ik boos word omdat ik het vervelend vind, bepaal ik zelf. Vaak reageer ik hoe ik gewend ben te reageren. Door te oefenen leer ik om gedrag te veranderen. De stam van het woord Emoena – geloof- is “imoen” wat oefenen betekent. Net zoals we onze spieren trainen, trainen we ook onze Emoena, door het te doen. Onze voorvader Jitschak heeft putten gegraven. Hij moest diep graven tot hij bij water kwam. Zo is het ook bij ons, door dieper in onszelf te graven komen we verder in onze persoonlijke ontwikkeling.

Als een leven heel soepel verloopt, voelen veel mensen niet de noodzaak om zich persoonlijk te ontwikkelen. Zo zie ik wat ik meemaak als een gelegenheid om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Jaren geleden leerde ik, dat als iemand onaardig tegen me deed, ik in mezelf tegen die persoon zei: dank je wel dat je me de gelegenheid geeft om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. (In het ivrith heet dat midot). Tegen mijn kinderen zei ik dat regelmatig. Eén van hen had een erg vervelende periode, zodat ik tegen hem riep: nu heb ik genoeg aan mijn midot gewerkt, nu kan jij je wel weer beter gaan gedragen! Ik heb heel veel van mijn kinderen geleerd.                                                                                 Ik geloof ook, dat Hashem ons de capaciteiten geeft om verder te komen met wat we te leren hebben. Hij heeft vertrouwen in ons. Hij geeft ons iedere dag de bagage die we voor die dag nodig hebben. Hashem te vragen ons te helpen, geeft ons ook vertrouwen om de dagelijkse onaangename gebeurtenissen op een prettige manier te doorstaan.

Voorbeeld: Ik loop op straat. Er komt een jongetje, hij stampt heel hard in een plas. Hij maakt mij nat. Daar kan ik van schrikken. Ik kan gillen : “kan je niet beter uitkijken!” Of ik heb geleerd snel te begrijpen dat dit ook van Hashem komt. Dan zie ik dat het jongetje, niet de boosdoener is, maar iemand die mij leert te oefenen om Hashem in het leven te leren herkennen.                                                                  Situatie: kind stampt in een plas, waar ik loop.                                                                                             Gevolg: Ik wordt nat.                                                                                                                                                         De kunst is, die twee uit elkaar te leren halen. De oorzaak en het gevolg.

Het leuke is, dat dit in de oude wijsheid van de Tora en de moderne coaching allebei wordt onderwezen. Door dit vaak te doen worden onze hersenen hierin geoefend en kunnen we het heel snel doen, die verandering heet neuroplasticiteit. Simpel gezegd, we maken nieuwe paadjes. Zo lang we deze vaardigheid blijven gebruiken, blijven onze hersenen zich aanpassen. Ook op hoge leeftijd. Dat houdt ons jong. Zo zie je dat Emoena ons op een aantal vlakken in het leven ondersteunt.