Jeruzalem en elloel

Nu ben ik echt in Jeroeshalim! Na een week in quarantaine bij mijn zus Orah en haar gezin, ben ik vorige week zondag naar Jeroeshalaim gegaan. Eigenlijk een dorp vlakbij Jeroeshalaim, waar een lieve vriendin woont. We kennen elkaar al ruim 40 jaar. Fijn om elkaar uitgebreid te zien en te spreken. Ze woont daar heerlijk, wat toevoegt aan mijn “opladen”. Donderdag naar Lod gegaan, waar mijn dochter met gezin woont. Heerlijk om hun weer te zien en een shabbat met hun door te brengen. Deze zondag, eerst bij mijn vader op bezoek, daarna met de trein naar Jerushalaim gekomen, een ervaring op zich. Nu in Har Nof, inderdaad met prachtig uitzicht. (Voor mij is het een wonder, dat ik hier ook een blog kan schrijven) Omdat ik hier geen auto heb reis veel met de bus. E’en wijk in Jerushalaim heet Gilo.  Zonder puntje schrijf je dat net als mijn naam 🙂

Een week geleden begon de maand elloel de laatste maand voor Rosh Hashanna het Joodse nieuwe jaar. We bereiden ons voor in deze maand op het nieuwe jaar. 5782 jaar geleden is de wereld geschapen. Net zoals Adam en Chava al een bepaalde leefdijd hadden toen ze geschapen waren, zo kan het zijn, dat de wereld ook op zo een manier geschapen is, dat het er naar uit zag, dat het al een bepaalde leeftijd had. In elloel bereiden we ons voor op vernieuwing. Als je iets wil vernieuwen, of veranderen, is het handig als je weet wat de situatie nu is. Zo ook met ons, als je wil weten wat je kan doen in elloel, kan je een voorbeeld nemen van onze overlevering, om te leren, hoe je nu verder gaat.

In de ark in de tempel, lagen de stenen tafelen. Zowel de eerste, de stukken daarvan, als de tweede stenen die Moshe gehakt heeft in opdracht van Hashem. Ons leven bestaat uit hele stukken, dat deel waar we tevreden over zijn. En stukken waar we een andere verwachting van hadden. Door Emoena weten we, dat ook, wat we anders hadden verwacht, ook van Hashem komt. Zowel waar we direct blij mee zijn, als de gebeurtenissen waar we moeite voor moeten doen, om vrede mee te hebben, nemen we mee in ons leven. Hoe meer we oefenen met teveden zijn met wat Hashem ons geeft hoe blijer we met ons leven kunnen zijn.

Ik wens ons toe dat doordat we zoveel oefenen met denken volgens de principes van Emoena, we daar heel geoefend in worden. Daardoor gaan we een blij jaar te gemoet.