kleine verandering?

Optimisme, gezelligheid, voelt veel fijner dan het woord vermoeidheid.

Toch wil ik over vermoeidheid schrijven, omdat ik het een belangrijk onderwerp vind.  Iedereen is soms of vaker vermoeid. Er is een regel: waar je aandacht aan geeft wordt erger. Ik ervaar een andere regel: waar je te weinig aandacht aan geeft, kan ook erger worden. Hier ligt (ha ha) mijn dilemma. Hoe geef ik op een goede manier aandacht aan mijn vermoeidheid, zodat het minder kan worden. Als ik gescheven zie: “mijn vermoeidheid”, lijkt dat het een onlosmakelijk deel van mij is, dat bij mij hoort. Dit soort bewustwording, zullen sommigen overdreven vinden en anderen beamen. Hoe het ook is, het gaat erom wat kan ik veranderen. Ik ben gelukkig op een leeftijd, dat ik wel merk “dat ik ouder word”, maar dat het ook nog (gedeeltelijk) omkeerbaar is. Ik zie vermoeidheid als een vicieuze cirkel. Bijvoorbeeld: ik ben moe, doe weinig op een dag, moet ‘s avonds nog veel doen, want overdag was ik te moe, daarom ga ik te laat naar bed en ben ‘s ochtends weer moe. Een andere cirkel: ik heb veel gedaan op een dag, voel me daar voldaan van, geniet daarvan ‘s avonds, ga daardoor te laat naar bed en ben in de ochtend nog moe. Wat ook kan ik ben ‘s avonds zo moe, dat ik geen zin heb om naar boven te gaan….

Voor mij is de oplossing: wat er ook gebeurt, vóór 12 uur gaan slapen. Het werkt echt! Ik werd vanochtend zonder wekker om 8 uur wakker. Dat is voor mij een prettige tijd. Ik heb geen kinderen, die naar school hoeven en zo kan ik per nacht 8 uur slapen, wat nu goed is voor mij. Ik denk dat vermoeidheid een verschijnsel is, waar veel mensen in mindere of meerder mate last van hebben. Als je daar iets aan kan doen, helpt het op veel vlakken. Je kan opgewekter worden, waardoor het leven er leuker uit ziet. Je kan meer energie ervaren, waardoor je meer kan. Het kan je helpen meer dingen te ondernemen, wat je meer voldaan maakt. Zelfs je hersens werken beter, bij uitgeruste mensen.

Iedereen kan op zijn manier naar zijn gewoontes kijken en vanuit oplossingen denken en een manier vinden om je leven prettiger te maken. Een kleine verandering , kan grote gevolgen hebben.

Slaapmutsje (Eschscholzia californica) | MijnTuin.org

Een slaapmutsje.