Gebruiksaanwijzing

Lekker snel en geen gedoe, zo willen veel mensen leven. Met dit motto heb je eigenlijk ook geen tijd om de gebruiksaanwijzing te lezen. Nu leven we al een tijdje in een situatie, waarin veel anders gaat dan we gewend zijn. Door volgens de manier van Emoena te leven, is het leven veel rustiger en prettiger.

Deze week lezen we in de Tora de 10 uitspaken. Beter bekend als de 10 geboden, alleen een paar daarvan zijn geboden.                                                                                                    De eerste is Anochi Hashem, Ik ben Hashem. Het woord Anochi in het Ivrith, Hebreeuws, betekent in het Nederlands “Ik ben”. Het werkwoord zijn, bestaat niet in de Hebreeuwse taal. Het is het ultieme zijn van Hashem. Sommige dingen hoef je niet uit te leggen. Ze zijn “gewoon” zo… Of, ze zijn bijna niet in woorden uit te leggen. Zo is het ook met Hashem, Hij is niet in woorden te vatten. Door Hem niet te beschrijven blijft Hij voor veel mensen onduidelijk.

Nu net kreeg ik een mooi idee van Hashem “aangereikt”. Ik zag een foto op de familie-App van één zoon in 770 de Chabad sjoel in NY. De foto was met een gast uit Londen, een vroegere buurjongen. De naam boven de post was van een andere zoon, Shmuli, hij had de foto gemaakt, hij stond niet op de foto. Hij was duidelijk wel aanwezig. Zo zie ik ook de aanwezigheid van Hashem. Zijn naam staat als het ware op of boven iedere gebeurtenis geschreven. Het woord Emoena komt van de stam oefenen. Om dit te kunnen zien, moeten we wel oefenen. Onze Emoena spier sterken. Iedere keer als we het nodig hebben, weer terug gaan naar die oefening.

Als we onder weg zijn en de weg niet meer weten, is het handig om terug te gaan naar de plaats waar we zeker wisten hoe we verder moesten. Zo is het ook in ons dagelijkse leven, ga terug naar het punt waar je wist welke kant je op moest. Terug naar je essentie.

Zo komt het allemaal samen, in ons dagelijks leven stilstaan bij wat echt belangrijk is. De waarden die we in ons hebben. Hoe vaker we daar op vertrouwen en leren die essentie een onderdeel te maken van ons zijn, weten we wat de gebruiksaanwijzing is. Dan hebben we een mooi, prettig en bijzonder leven.