Vrijheid na Pesach 2022

De dag na Pesach lijkt op de dag dat je van vakantie thuis komt.

Het was heerlijk, toch ook lekker, dat het weer “gewoon” is.

Pesach is het feest van de bevrijding uit Egypte en het uitkijken naar de ideale wereld in onze tijd. Vrijheid staat centraal. De zevende dag na de uittocht is het Joodse volk door de zee getrokken. Daar waren heel veel wonderen. Voordat de zee open ging waren de joden ingesloten, tussen de zee en de Egyptenaren die ze achtervolgden. Ze zaten “vast”. Hashem had ze net op wonderbaarlijke manier uit Egypte laten gaan. Vol vertrouwen gingen ze “met Hem mee” de woestijn in. Na een week is dat vertrouwen al weer weg. Zo ervaar ik het ook. steeds wel vertrouwen, vergeten te vertrouwen. Mijn doel is om dat vertrouwen, Emoena, beter vast te houden.

De laatste dag Pesach staat in het teken van Mashiach, de huidige (tot nu toe, de toekomstige) verlossing. De Baal Shem tov heeft ongeveer 300 jaar geleden ingesteld, om de laatste maaltijd van Pesach, de maaltijd van Mashiach te noemen. Gisteravond zaten we hier thuis in een volle kamer aan tafel te eten, te drinken en te zingen. Die mooie sfeer neem ik dan mee het jaar in.

Nu na Pesach, na de schoonmaak, na het koken, na de seideravonden, de mooie geschiedenis met bijbehorende verhalen en mooie ontmoetingen met familie en vrienden, is er weer een nieuw begin. Vaak zeggen mensen, het leven gaat z’n gangetje.

Voor mij voelt het nu alle keuken spullen van pesach weer voor een jaar zijn opgeborgen en alles weer op zijn plaats staat dat mijn persoonlijke puzzel stukjes ook weer op hun plaats zijn gevallen.

Na pesach ervaar ik als een nieuw begin. De lente is op een bepaalde manier ook een nieuwe start.  Zo geeft het joodse jaar ons een bepaald ritme. Soms veel drukte en daarna is het weer rustig. Nu is aan mij de keus, waarmee ga ik nu de tijd “opvullen”.

Omdat ik geen vaste baan heb en geen thuiswonende kinderen heb, is de keus aan mij. Vaak ervaren we die keus niet, omdat we het gevoel hebben dat we zoveel “moeten”. Dat is wat ik bewust wil ervaren als de vrijheid na pesach.

Door in vrijheid te kiezen wat echt bij mij past, kan ik als individu volledig doen, wat mijn bedoeling is. In tegenstelling tot te doen, waarvan ik denk, dat anderen vinden, dat ik dat moet doen. Dat is voor mij nu echte vrijheid. Een luxe van deze tijd.